Saturday, 23 June 2012

Follower Turun Naik?

Assalamualaikum..

Hari ni saya nak sedikit mengenai  pasal Follower Turun Naik?Korang pernah tak rasa follower kurang turun naik?maksud saya macam ni..Contohnya lah,semalam korang tengok follower korang dah cukup 100..Then,bila korang buka blog korang hari ni eh,dah jadi 99 or 98..Bukan 100 dah..Korang pernah tak alami?

Kalau tanya saya lah..Memang pernah lah ada kena macam tu..Kekadang tengok bila je nak cukup angka genap follower mesti jadi semakin kurang..Kekadang pelik jugak..Kenapa ye.??.Cuma terfikir dalam hati jelah..Then selalu buat andaian sendiri macam ni:

  • Maybe orang tak suka follow blog saya sebab blog ni biasa ..tak popular
  • Maybe diorang dah limit nak follow orang..Then,kena nasib tak baik,kita yang suam-suam kuku punya blog kena remove
  • Maybe diorang dah lupus kan blog,buat blog baru..So,memang follower habis semua tak ade..
  • Maybe juga ,sistem yang tak berapa nak betul.walhal kita dah follow blog orang tuh tapi kena follow balik semula ..pelik kan..
Walau apa pun andaian korang mengenai follower yang ada turun naik nya..korang kena berfikir secara terbuka.Think positive je.Follower kita boleh cari..asal kita ada effort tersendiri kan..Confirm lah bukan setakat sorang yang nak follow korang punya blog,malah beratus-ratus lagi nak follow as long as korang maintain blog korang superb mantap kan..ada gaya tersendiri..Tapi tu lah yang paling susah kan..

Lastly ,ni sekadar pandangan jelah kalau nak follow blog orang dan nak orang follow blog kita:
  • Korang mesti lapang dada terima blog orang tu..
  • Follow lah seikhlas hati,bukan kerana terpaksa
  • Berilah pandangan yang membina dan bukan niat menjatuhkan orang
  • Haruslah ada win-win situation
  • Hormat-menghormati sesama kita
Sekian dari saya,,Segala kekasaran bahasa di dahului dengan huluran 10 jari memohon kemaafan..hikhik.So,jemput semua komen dan beri pandangan..peace(^_^)

              

32 kaki blogger komen:

Bahrain said...

ALHAMDULILLAH,
setakat nie tak pernah ada angka follower tu menurun...
CUma kita kena sangka baik xleh nak sangka buruk selalu, hati pun memberontak nanti..

MISS Z BERCELOTEH said...

miss z pernah alami.. tapi diam2 je lah.. kalau org tak suka kita nak buat macam mnakan.. kita ne pula kenalah berusaha..untuk tarik follower dgn entri2 kit.. dan buka takat follower tapi pembaca setia :)

Zero said...

lama tak jumpa dirimu pink... hhe
I termasuk followers setia loh, buktinya setiap update blogmu selalu I kunjungin... ^_^

Natasha said...

follow seikhlas hati :) betul tu.

delarocha said...

kadang2 follower tak semestinya betul2 follow kita :-)

chemija said...

ohh!! ada ea? x perasan pulak^^

nor nabila said...

Nabila tak pernah la jadi macam tu lagi.Tapi kalau jadi pun,betul cakap tuan blog,kita kena think positive! :D

yasmin fitri said...

pernah jadi sekali hari tuh..

Belladeone said...

setakat ni belum lg..lgpun belum rmi followers..harus dipertingkatkan lagi..anyway,nak ucapkan tahniah sebab w/pun baru 3-4 bulan buat blog,followers dh 1300++,tahniah...teruskan berblog,mane tau boleh sama taraf dgn hanis zalikha,fatin liyana dan juga abang ben..

cendol said...

ohh..em Cendol tak kesah nak folo org.sng je tekan butang join this site tu dah jd.haha
Cendol ppunye belog la 2 suam2 kukuuuu jee

Orga said...

tatau pulak boleh buat macam ni, anyway grear info :)

Orga said...

tatau pulak boleh buat macam ni, anyway..great info :)

Siti Fatimah Fuzz said...

pernah skali jadi macam ni....mula2 trtanya tanya gak la knp....tp da lama tuu buat tak tau ja...sbb bknnya dia sorang ja yang ada blog n boleh follow kita...ramai lagi...=)

MissThe3Dara said...

To be good always infront of people ; its hard babe. But the most important is , Allah. Pernah kita rasa iman kita turun naik ? :)

Insya'Allah follower ada tu , cuma nyorok kot. hehe

Apple said...

Kadang2 orang tambah follower sekadar nak dapatkan follower gak. Atau nak blog dia dilinkkan ke blog orang yang dia ikut. Jadi, dia akan ada backlink dari laman org tu untuk naikkan populariti blog. Lol
Still a follower. Tak pernah nak kuar2 pun.. Lol.

pakde said...

salam,klu follow tu t kaseh banyak2,kalau tak mahu follow tidak paksa..^_^

Irwan Syah@ Wak said...

kurang pasti pasal ni plak....setakat ni msh mantain lagik.... stil semua blogger n follower best2....ada cara tersendiri yang unik......

sedutzone said...

alhamdulillah, x pernah lak jadi camtu... cuma susah nak naek tu biasa ar... ahakz

NAL said...

tak pernah NAL alami but it's nice sharing..

محمد شهريل القنيطري said...

ya!!!saya pon pernah terjadi..kdg-kdg terpikir juga..mereka kata done follow,follow me back...besok tu dh follow blog mereka..tngk-tngk dh unfollow balik..ish-ish...

Raimi Syazwan ♌¹³ said...

Erm..
Kalau follower turun naik, xpernah lg blog aku alami.
Tapi,
Subscribe Reader yang turun naik, tu memang selalu!

Dylla Abas said...

follower turun naik ni tak pernah jadi..tapi kalau akak follow blog sape2,x kisahla dia nk follow balik ke tak ^_^

Nur Atiqah Mohd Zaki said...

follow seikhlas aty.. InsyaAllah, folllower un akan ikhlas jgak..

etuza said...

pernah berlaku di blog saya ya, serupalah..ada saya buat entry hal follower ni, kadang terkejut, sebab saya tak pernah tarik diri selepas follow blog orang lain..banyakkan sabar ya..tak apa2, yg the most ialah kehidupan realiti di depan kita..

Nur Emilya said...

setuju2!! follow kena seikhlas hati, tapi kadang2 ada jugak orang mintak follow pastu rasa macam bersalah pulak hmm tak semua faham.

chemay said...

chemay tak kisah kot kalau follower turun naik ni.
sebab lebih prefer reader.
kadang2 ada jugak orang yg jadi silent reader.
:D
maybe diorang dah nak stop berbelog kot.
tu yg unfollow tuu
:D

~MiZz Atie ZieYa~ said...

kita enjoy ja yee..pasni jgn tgk follower dah.. tau...

steffany daph said...

setakat ni, follower sya blom penah lagi kot angkanya menurun. follower punya angka tak penting sngt, janji isi blog menarik. baru sedap matam mendang. lagi bgus kan kalo isi kandunga blog tu bagus (:

kaishin said...

pernah juga kena tapi biar je la..hak masing2 :D

Mama Adam said...

Biasa berlaku. Xpelah... Bukan nk paksa

Encik H said...

erkkkk...igtkn huluran 10 ringgit tadi..baru nak tadah tangan...:p

Waalid5035 ™ said...

ade follower,alhamdulillah..xde follower pun xmengapa asalkan apa yang kita nak sampaikan..satu hari nanti akan ada individu yang membacanya...=)

 
Copyright© All Rights Reserved by Akmaluv90@blogspot.com