Thursday, 26 July 2012

Follower vs Reader sama penting?

Assalamualaikum..

Firstly,saya nak ucap terima kasih tak terhingga buat Niera,Sally Yatiey,Siti Naqiah,Trah Zain,The Malay Male,Mizz RFL,Cik Keyrah,Amin stress,Mrs AFH,Yumida,Nick Nashram,Roslan Putra,Haz,Adik Ika,Asyiqin Haulisah,Ajib,Babycomel,Leeza,Cik Yaya,Mujahidah,Kak Aisya,Kak MsVelentine,Dylla Abas,HanaNabilah,Momo,Idizz 89 dan Emma sebab dengan komen-komen membina anda semua dekat SINI saya kini dapat mengurangkan segala kestressan saya..Yang kini tinggal hanya debaran menanti..hukhuk..

Sebenarnya,entry kali ni nak taip menaip mengenai follower vs reader..Bagi saya sendiri follower dan reader sama penting..Kenapa saya cakap macam tu?

1)Contoh terbaik adalah nama-nama yang saya listed kan di atas..Mereka adalah follower..dan mereka adalah reader blog saya..Tanpa mereka tidak mungkin saya akan menerima komen-komen membina yang membuatkan saya sentiasa bersemangat..

2)Tanpa follower mungkin sesebuah blog itu tidak dapat di ketahui kewujudannya..Yelah,kalau takde orang follow macam mane nak tahu sesebuah blog itu wujud..lagi-lagi blog baru macam saya ni..Bila orang follow mungkin diorang tahu kewujudan sesebuah blog..Kemungkinan mereka untuk membaca blog kita pun tinggi..

3)Tapi,ada juga yang cakap kalau follower je beribu-ribu..tapi,reader nya tak de pun tak bole jugak kan..Yelah,penat kita taip panjang-panjang tak de orang baca mesti sedih kan..Hasil kita orang tak pandang..

So,itu lah pandangan saya..Setiap orang ada hak untuk mengemukakan pandangan masing-masing kan..itu pandangan saya..Pandangan anda bagaimana?hakhak..

Lastly,terima kasih pada semua yang sudi jadi follower blog saya dan sudi membaca hasil nukilan saya yang tak seberapa..teruskan lah membaca.sokongan anda sentiasa di perlukan..Terima kasih(^_^)

             

34 kaki blogger komen:

Kesuma Angsana said...

betul tu, both reader n follower sama2 pntg

Mrs Velentine said...

betul 2..dlu masa mula2 berblog follower x ramai skg alhamdulillah ada juga yg sudi komen..

Sue PeLik said...

huhuhuhuhu nama sy kah itu?? tengsss mention saya dalan entry awk..hukhukhuk terharu~ sob3 betul tuh~ dua2 sama penting, sama padan, sama cocok. eh, apa aku merapu neh huhuhu jom ke entry sy..sy tulis pasa bnda neh jugak lebh kurang laaa :) hihihi

http://nurputribatrisyasuri.blogspot.com/2012/07/korunk-rasa-tak-apa-yang-aku-rasa.html

Yumida said...

setuju jgk dgn pendapat sis akma..follower memainkan peranan penting..kerana dri situ penyumbang kpd komentar di kotak komen..

penyenaraian link blog kita dlm bloglist follower..memberi peratusan tinggi blog kita akan di komen..tidak hari ini..mungkin esok lusa mereka akan bertandang komen..

pernah jgk terbaca penulis menulis 'follower sampai beribu riban..tapi yg komen hanya seorang 2'..bg pendapat sy, mungkin suatu ketika dulu dia merupakan blogger yg aktif..tetibe dek kerana kekangan masa sukar utk mengupdate entri n bertandang ke blog follower. juga mungkin, ramai pembaca yg komen tp di settingkan menunggu approve drpd penulis utk dipublishkan...

tp reader mmg memberikan kita semangat utk mengupdate entri..kan kannn..hehe..sy ske singgah di blog akma ni coz mcm bertandang ke blog hasrulhassan.com

*sori terpanjang lak..hope sis x tdo membacanya..hihi
thanks penyenaraian nama sy di atas

hairy said...

gudluck tuk resault...yea mereka lah followrs n reader :-)

Mohd Lokman Bin Ramli said...

Tak dinafikan, kedua-duanya sama penting..

Momo said...

ehh ehh ade name saye la..haha... yup...susah nak cakap tentang follower and reader..to me both important.. tak de follower..tak de reader...takder reader..tak de follower.. tapi ade suke follow tak suke read.. ade suke read tapi tak nak follow.. bley plak? hehe

Nur Atiqah Mohd Zaki said...

betol too, follower and reader mmg penting... thanx sis!

wanie said...

yaya , betul cakp kamu . Saya sebnarye jarg mberi komen dekat blog org , hanya suka mmbaca ja . Saya lbih tertarik had no.3 tu , hihi .
Salam perkenalan =)

Kak Izan said...

Samer pentingkan... tanpa follower x der lah reader.. sebab melalui follower lah reader lain terpengaruh nak baca... hihihi ckp cam akak ramai jer follower hihihih.. :) akak memang dah follow awak pung.. :D

eesyaLavigne said...

Kita setuju dengan nombor tiga tuh ..

Leeza dayasari [santai leeza] said...

follower + reader + silent reader... hehehe saja jer tambah 1.. hahahaha....
yg penting ada org dtg berkunjung dan membaca. trafik pengunjung harian spt yg kita harapkan. itu dh cukup menggembirakan.
tp kalau ada komen .. itu 1 bonus buat kita...

Nick Nashram said...

huhu,,sama2.
followers pon sebahagian daripada pembaca dan pengomen.kalo tgk dekat trafik sebahagian besar org yg melawat blog kita tu followers..

lelamaisara said...

ye la...dua2 penting kan...

Ikhwan Suhaimi said...

Salam Ramadan Aidatul,

Dan saya rase kedua-dua nye penting !

Nazayiena said...

X dinafikan dua2nya tu memang penting.

aisya said...

Kite pun ade tersenarai jugak la.. thanks.. =)

betul tu.. ramai follower tp xde org komen pun xbest jugak.. huhu

Ayuni Yusop said...

Betul tu,dua-dua tu penting sangat-sangat.

Masz Sidek said...

betul tu dua2 penting...
follower dan reader... :D

Aiisyah Colourful said...

follower penting, reader pun penting.. orang kalau follow blog kita, nanti keluar dekat dashboard dia bila kita update blog, so, automatic senang untuk follower kita baca blog kita :-)

HanaNabihah said...

Eheh? Saya? Huhu. Yes I'm a follower & selalunya a silent reader. hehe~ *pemalu* Both penting tapi pada Hana readers understand us more than followers kn? =D

GUDLUCK result! Hana 1Ogos ni. dup dap dup dap~

aisyah humaira' said...

terharuu pulak baca entry ni..awak bertuah taw sebab byk reader dari niera..reader niera tak sebanyak awak :')

Hanif Idrus said...

Dua-dua penting....mula2 berblogging kita mesti ada basic promosi iaitu follwer lama2 nanti ada ler readers

Tinta Lana said...

Assalammualaikum akma.

Saya setuju akma..dua2 sama penting.

Tapi bagi lana, kalau boleh, ada keseimbangan antara kuantiti dan kualiti.

Follower n reader yg ramai, pada masa sama, entry kita juga berkualiti.

Biar sama2 dapat manfaatnya. Org yg dtg ke blog kita dapat sesuatu, kita pun dapat sesuatu, iaitu jejak mereka ^_^

si cuya said...

setuju... tapi apa sebab follower tak naik? ikut nasib ke apa?hehe.. bagi tips boleh ? ^__^

Aidy Izzuddin said...

wah.. nama sy terukir indah kt sni la..terharunye.. huhu :)
btul2.. sy pun msih bru lgi nie.. xsmpai pun sebulan umur blog nie..
dulu fkir jga, camne nk bgi org follow blog sy.. agak ssh.. tnpa rujuk mne2, men terjah aje..singgah sna singgah sni.. skrg ramai dh jdi rakan tetangga.. hehe

Cik Rongoks said...

bg ika pon sama jugak..follower dgn reader sama2 penting ^^

AJIB said...

hehe tq2 cik pink sbb name yg x glamor ni ade juga:)
yup sama2 penting...
yg penting jngn mengalah dengan cik pink tau hehehe...:)

haz said...

wah.. name haz pn ada. hikhik. btol3. dua2 pentg. tp memg bestkn kalau kita buat entry rmai yg bg komen. so kita mcm lg bersemngt lg nk buat entry lain. hee ^^

babycomel said...

2-2 pun penting jgk kan.. tp follower & reader baby tak banyak cam awak.. tahniah la utk awak.. semoga result yg kuar nanti menggembirakan hati ye, jgn risau insyaAllah okey ;)

trah zain said...

betul2, apapun, reader yg setia plg penting, sebab reader la kita still 'alive'..hehe..
wpun xknl, tp xjd mslh u kita kongsi pndgn n masalah kan?hehe

Sally Yatiey said...

Betul tu sis. Kedua-duanya sama penting. :D

Eza Boom Boom :) said...

dari followers menjadi readers :) InsyaAllah.

the tempo of life said...

kadang kadang an, follower ni bukan baca sgt pun blog yg dia follow. cuma nak follow unfollow je.

tapi, reader ni lain. dia suka baca, tp tak suka follow. hehe

 
Copyright© All Rights Reserved by Akmaluv90@blogspot.com