Saturday, 21 April 2012

Perlukah Cinta Semasa Belajar??

Assalamualaikum..

Di sebabkan hari ni ada masa lebih sikit bolehlah nak post 2-3 entry hari ni..Tetapi kenyataan nye,esok exam kot. Baca pun tak khatam lagi..hikhik..takpe kite chill-chill dulu la..kasi hilang pening-pening yang mane ada kan..Nampak tak tajuk kat atas tuh?Perlukah Cinta ?? macam best je bunyi nye kan.Dah kalau sebut je cinta, mind set kebanyakan dari kita semua mesti kata best nak dengar soal cinta ni termasuklah diri saya sendiri..hehehe

Actually bukan lah nak cerita pasal cinta saya..Cuma nak berkongsi sedikit pasal ape yang saya dapat masa kelas Kokurilum saya tadi.Saya ambil kelas Pembangunan Keluarga.Kat kelas ni memang fokus utama pasal keluarga terutama dalam cara membentuk keluarga bahagia,mendidik anak-anak,nikah,kahwin,cinta semua adalah.Memanglah best dapatlah saya mempraktikkan sedikit sebanyak ape yang telah di ajar bila saya bekeluarga nanti.Insyaallah..

Perlukah cinta?Satu persoalan yang amat besar rasa nye terutama student macam saya ni..Yelah,ada orang cakap kalau bercinta masa study ni boleh terganggu pelajaran.Takut tak dapat imbangkan rasa cinta yang membuak dengan masa study yang sangat-sangat terhad .Macam saya lah,saya selalu cakap kat diri sendiri,belajar pun entah sampai kemana,usah lah pikir-pikir sangat pasal cinta ni kan.hikhik.Tapi,ada juga yang jadikan rasa cinta itu sebagai pembakar semangat untuk belajar.Yelah,pe orang cakap sumber inspirasi kan..Time-time kita stress study boleh lah share masalah study same-same.

Sebenarnya,kat sini masing-masing berhak membuat pilihan.Tepuk dada tanya selera,tanya hati(^_^)Cinta itu kan fitrah.Perasaan ingin di cintai dan mencintai tu mesti ada pada diri Individu.Tipulah kalau ada yang cakap tak ingin merasa perasaan cinta kan.Cuma kadang-kadang kita sendiri keliru dengan perasaan kita.So,keputusan perlukah cinta tu ada kat tangan masing-masing okeyh(^_^)

Kat sini juga nak selit sikit beberapa Tip Cinta Saat Belajar menurut saya sendiri..hikhik

1)Jangan jadi kan alasan ingin berdating untuk ponteng kelas.
2)Jangan campurkan masalah cinta semasa belajar
3)Pastikan assigment siap terlebih dahulu baru lah nak dating pun
4)Kalau ada masa free barulah berjumpa
5)Bahagikan masa yang seimbang antara perasaan cinta dan study
6)Kawal perasaan marah,kurangkan bergaduh takut hilang fokus terutama time-time nak exam kan

Okeylah kawan-kawan,itulah sedikit perkongsian dari saya.Kalau korang ada pandangan dan tip bercinta masa belajar boleh berkongsi dengan komen entry ini.Sharing is caring(^_^)

          

8 kaki blogger komen:

happy eim said...

xde perlu pon. tapi kalau dh tjebak, go on je la..

hati bkn blh control sgt..^^

kitebudakbaik said...

kalau dh gatai sngt nk becinte time belajar kene la pandai uruskan mase..and paling penting kene kalau nafsu :)

ogyep yummy mellow said...

x perlu la sayang oiiii... concentrate belajar dulu k....

Eein Azryn said...

kalau rasa bercinta tu mengganggu pelajaran, baik takyah la. ^^

syafiqakarim said...

err..kite prefer study dulu.

[sutera kasih] said...

kalau boleh dielakkan, cubalah elak..huhu

9n0L4 said...

tak perlu kot. cinta lepas kawen lah best. ;)

Mohd Billy said...

setuju..klu blh elakkan dulu..

 
Copyright© All Rights Reserved by Akmaluv90@blogspot.com