Wednesday, 8 August 2012

Tukar URL blog,ada effect tak?

Assalamualaikum..

Kawan-kawan semua nak mohon bantuan ni..Ada sesiapa tahu tak,kalau tukar URL blog ada effect apa-apa tak?Tetiba rasa nak ubah URL blog..tapi takut ada effect je..Tolong siapa yang tahu..saya ni ketidaktahuan..hukhuk..

         

Yang saya tau satu je effect tukar blog ni macam menyusahkan orang lain,terutama kalau yang letak kita dalam bloglist.Nanti dah tak detect url lama dalam bloglist..Kena tukar Url baru.Kan susahkan orang tu.Kalau boleh tak nak menyusahkan orang,,hikhik..

Harap-harap ada yang tahu dan sudi nak beri tahu effect-effect lain..hukhuk..

22 kaki blogger komen:

Aanuar Jamil said...

hari tu aku memang ada juga tukar link...

jadi..effect dalam bloglist tu memang ada...
bahagian follower tu tak pasti sangat..
lepas tu... nuffnang tu jadi error..
and.. kalau x silap.. linkwithin akan hilang...

yg lain.. aku dah lupa...

Aiisyah Colourful said...

rasanya kalau tukar url,dekat entry yg suruh klik kat entry lain pun nanti xkan jumpa.. faham tak? huhu

Che Rosliza Che mat said...

memang effek...tak dapat masuk blog tersebut...

rAIHan said...

setahu raihan mcm tuh lah..yg len tak tahu pulak..

Sally Yatiey said...

Effect yang lain tak tahu. Cuma effect letak kat bloglist tu je saya tahu ^.^ hee

Eyqa Lovetta said...

klw url blog tukar nti iklan nuffnang kite ilang kak.. sbb kite kn gune url skrg.. klw tkr url nti iklan nuffnang x msuk url blog baru.

Sue PeLik said...

saya pernah tukar jugakk tak der plak effect kat saya punya blog huhuhu

Karukord Jagau's said...

Kalau x silap...mmg betul bila klik link lama tu....blog tu dia tak jumpa ....

Sy pun kurang mahir bab ni :)

jaakechik said...

mmg byk effectnya, salah satu yg paling ketara ialah:

org x dpt detect dgn apa yg kita dah linkkan di entry. contoh :

yg kita link kan entry terdahulu, mcm 'baca sini' 'rujuk sini'

hope info ni membantu.

AJIB said...

xperlu tukar kot...takut lain pula jadi,jadi cik merah jambu pula nnt hehe...

cci said...

tukar domain.. x dek ape2 effect.. ^_^

babycomel said...

nape nk tukar akma?

Mrs Velentine said...

x sure lah dik..kenapa nak tukar url

Muhammad Noor Firdaus iskandar BIn Haji Bashah said...

memang akan ada effect kepada PR atau PageRanking awak, dan orang yang link exchange dengan awak pun akan terputus linkernya.

Sebaiknya is cadangkan kalau awak nak tukar juga lebih baik redirect, dengan beli domain name .com sendiri, lepastu redirect link blog lama kepada url baru, saper yang masuk link lama akan di redirect ke url baru, lebih selamat dan terjamin.

iskandarX.blogspot.com

Mrs. Abi said...

kalo xsilap, dulu sy penah tukar link... bila org klik link lama, dia kuar not found... so xtau la sbb ms awk tukar link tu, kt bloglist sy tu awk punya tajuk entry updated je... selalunya kalo tukar, dia tak berupdated... ha tu xpaham tu...

ZouL said...

kene buat redirect la ke URL baru..creta stu lg blog dummy pakai url lama pastu buat auto loading terus redirect ke blog URL baru.. :)

aisya said...

dulu penah jugak nk tukar tp ramai yg sarankan tak payah tukar.. huhu

ayut said...

baru tukar aritu :)
1st mmg cian kat follower dan yg letak dlm bloglist.tp klu dyorg ok,takde hal.but need to inform dyorg..klu tukar domain .com pon lbh krg efek ye cuma lbh slmt gitu but kna byar stiap tahun.hihihi.
pastu bloglist kit apon akn hilang.then nk iklankan blog kat google pon kna bt bru.pastu nuffnang punye iklan kna inform kat nuffnang yg kita tukar..bg ticket pon ok.link2 mmg akan jd 'blog not found' la nnt kat tmpt org lain yg link kan blog kita tu.tapi ok je..klu pentingkan PR bagai tu bek tak yah bt sbb mmg akan jd zero blik.tu jela kot :)

dyabunga said...

baik tak pyh tuka..=)

Cik Nur said...

selalaunya tentu ada kesan effect..
kalau akma nak tukar, pikir betul2 ye.. :)

eimah siti said...

cik siti sarankan...kalau da lama berblog...tak payah la tukar link...sebab first orang lain susah nak detect....then, kita kena tukarkan link dekat nuffnang....but if baru2 berblog and then kenalan tak ramai....blh ja la nak tukar...

Nur Atiqah Mohd Zaki said...

mmg effect la kak.. lg un orang kdg3 dah hafal url blog yg slalu dyer terjah..

 
Copyright© All Rights Reserved by Akmaluv90@blogspot.com