Saturday, 11 August 2012

Masa yang sesuai untuk update blog


Assalamualaikum..

Dah lama tak berkongsi tips blogging kan.So,Hari ni saya nak berkongsi sedikit mengenai Masa yang paling sesuai untuk update blog..Actually saya ni bukan lah pakar mahupun arif nak berkongsi tips segala ni kan..Tapi,ini berdasarkan pemerhatian saya sendiri.Memang jelas ada baiknya kita update entry pada masa tertentu.Sebab secara tidak langsung dapat menarik orang membaca entry kita..

Jadi sepanjang beberapa bulan blogging ni,saya selalu perasan orang paling ramai views dan baca entry saya pada waktu :

1)Waktu Tengah Hari(12pm-2pm)
Maybe waktu ni yang bekerja terutamanya sedang waktu rehat.Jadi ramai ambil peluang sambil rehat sambil blogging.Bagi saya waktu ni paling sesuai di gelar kemuncak blogging.Sebab memang waktu ini memang akan menyumbang trafik yang banyak untuk sesebuah blog.

2)Malam (10pm-12am)
Waktu malam antara 10pm-12am pun bagi saya
waktu yang baik nak update.Sebab time ni ramai yang sedang istirehat..ramai yang belek-belek dashboard time ni.Kemungkinan orang membaca blog kita juga tinggi.

Bagi saya masa memang memainkan peranan dalam kita nak update blog.Terutama yang nak maintain kan trafik blog selalu.Apa-apa pun,tak semestinya waktu-waktu ini sahaja yang boleh update blog kan.Ia bergantung juga pada idea nak post sesuatu entry tersebut. Kalau dah ada idea tak kira masa nak update kan.Lagi-lagi kalau blogger famous amos memang tak payah kira masa sentiasa tinggi yang view..So,macam sy ni blog suam-suam memang kena ikut masa..hikhik

          
                             Gambar sumbangan saudara Google

P/S:Jom terjah blog WANITA COMEL dan JEJAKA TAMPAN ini.Blog pilihan saya hari ini(^_^)

30 kaki blogger komen:

dayteenlea said...

tapi kalau dah blogger famous
update la pukul berapa sekali pun

hehehehe mesti hits.haaha

cikmisi leen said...

ehehe..wahh, terbaek lahh :D.. mekasih..akan sentiasa diamalkan especially blogger bru cam cikmisi neh//hehe

btw, meh singgah komen sini sat ,, hehe

http://www.coretancikmisi.com/2012/08/freebies-salam-aidilfitri.html

aisya said...

suka update tengah malam.. tak pun pagi lepas subuh.. hehe

ahmad zikron said...

kena buat ni..

✉ ¥ana Fauzi ✉ said...

tag awk ye kt sini >>>>> http://www.yanaliyana.com/2012/08/saya-nak-kad-raya-dari-aqila-saleha.html

babycomel said...

kalau saya time malam je pun yg sempat nk tengok blog ni.. siang bekerja memang mintk maaflah nak jenguk pun xde masa, malam pulak kdg2 penat sgt lgsg xde kudrat nk menghadap blog..
apapun thanks ye akma bg info yg sgt berguna ni :)

trah zain said...

betul2, selain tu, dpt kasi masa u stdy gak ^^

Maisarah Azmi said...

sarah kalau ade je waktu free boleh la update.. tengah malam la biasanya

Leeza dayasari [santai leeza] said...

setuju...

rozssalovepink said...

huhu..btl tu tips kak tu.. :D ..skrng sy sgat free utk cek entry kengkwn blog huhu ...teruskan berblog kak ...gbu

Aiisyah Colourful said...

kalau saya pula, bila ada masa je saya update blog.. yelah, kita ni bukannya blogger sepenuh masa.. hehe

Nick Nashram said...

thanx..ade jugak orang yg sudi promote blog kite yg tak seberapa ne..huhu..waktu malam memang ramai orang dtg melawat..satu lagi waktu yg sesuai nak update waktu pagi dalam pukul 8..masa tu trafik kembali bertukar jadi 0..bila update awal nak dpt ada harapan nak dapat trafik tinggi.

amengs88 said...

wah.. Ilmu ni... Bermanfaat untuk digunapakai.. Thanks berkongsi ilmu

rAIHan said...

bru tahu..tq share..:)

Che Rosliza Che mat said...

betul...kadang2 sis update pagi...tengok keadaan...

cci said...

yap btol tu... tp cci ikut dan jerk.. kekadang kul 2pagi pon up entry.. huahuahua..

dEdEQ dE wIshEs said...

LAU BLOGGER YG FEMES MANG LA .. HEHEHE .. TP TUK BLOG DEDEQ .. MYBE ORG XNK MASUK KOT .. NGEE~

MASEH TIPSSS

-meeSUPERGIRL- said...

mmg hari2 duk tggu org online je kje mee .. hehe .

shida'R said...

nice tips akma..hehee..shida pun penah update time2 mcm tu mmg de trafik time tu hehee :)

Cik Nur said...

setuju..waktu itu memnag penting. tapi skarang org bz nak raya kan.. uv pun kureng..

Sally Yatiey said...

Betul2 :D
Thanks for sharing. hee :D

Hanif Idrus said...

Perkongsian yg menarik ini.
Btl kata awak..

Arol Mubin said...

Kedua-dua waktu tue tak berapa sesuai untuk pelajar sekolah macam Arol nie. Hehe! :D

kaishin said...

sy malam je baru sempat nak ngadap blog ni..siang keje

ahsfantasy24 said...

hehehe..
kalau musim puasa ni lpas asar,
sbb smbil2 nak bebuka, org online dlu :D

Jangan diulang kecewa, kelak engkau terusan merana.

Nur Atiqah Mohd Zaki said...

hehehe.. nice entry.. eyqa update jew... tapi orang pemes update la kul bape mesty rmai gak view

huda said...

saya setuju =)

dyabunga said...

dya kt opis je blh ngadap blog..haha

Dylla Abas said...

nice tips sis :)

Azie Kitchen said...

TErima kasih atas perkongsian. Saya baru nak belajar pasal trafik, pasal Nuffnang semua. Jom singgah blog saya

 
Copyright© All Rights Reserved by Akmaluv90@blogspot.com