Friday, 10 August 2012

Pandalela Rinong Raih Pingat Gangsa dan Sejarah Terlakar!!

Assalamualaikum..

Setelah Dato Lee Chong Wei menghadiahkan pingat Perak buat negara,kini tiba pula giliran atlet terjun negara iaitu Pandalela Rinong menghadiahkan pingat Gangsa buat negara.Sekali pun ia hanyalah pingat gangsa tetapi rasa kebanggaan tetap sama seperti meraih emas kerana tahap Olimpik adalah tahap paling terbaik di dunia.

Actually,kalau di lihat pada mulanya terjunan pertama,Pandalela Rinong hanya berada di kedudukan ke-10.Tetapi,Pandalela tidak pernah berputus asa berusaha sehinggalah beliau menempatkan diri pada kedudukan ke-3.Memang suspen tengok tadi.Tapi yang pasti dominasi atlet China berterusan.

Kejayaan Pandalela meraih pingat gangsa ini,meletakkan beliau dalam dua sejarah tersendiri.Sebab apa kalau nak tau?Pertama,Pandalela menjadi atlet Wanita pertama dari Malaysia untuk meraih pingat di olimpik.Kalau sebelum ni,dapat di lihat hanya atlet lelaki yang menyumbang pingat buat negara di Olimpik.

Kedua,Pandalela menjadi atlet pertama Malaysia yang menyumbang pingat dari acara sukan yang berbeza.Kalau sebelum ni Malaysia hanya meraih pingat melalui acara badminton.Kini,acara terjun menjadi salah satu sejarah dalam senarai penyumbang pingat buat negara.


           
 Keputusan Penuh Acara Terjun 10m Platform.Tempat Ketiga itu Pandalela!!
     

       
          Jelas terpancar kegembiraan di wajah Pandalela(^_^)

   
        
  Pandalela tersenyum manis bersama pingat Gangsa yang di menangi..

Apa-apa pun tahniah buat Pandalela kerana menghadiahkan Pingat kedua buat negara di Olimpik,London.Malaysia Boleh!!
           

Credit Pic:(sumber) dan (Sumber)

25 kaki blogger komen:

Nur Atiqah Mohd Zaki said...

wah, akhirnya dpt jgak pandalela pingat.. :)

eimah siti said...

tahniah kepada beliau...^_^

Mrs Velentine said...

tahniah

ain1914 said...

hmmmm sukanya tengok dia menang

rAIHan said...

alhamdulillah..msia boleh!!

Yana Aina said...

bangga sebagai rakyat malaysia! yeah!!

nadia farhana said...

malaysia BOLEH!! ngee

dyabunga said...

tahniah buat pandalela

KorN said...

tahniah buat pandalela.. x sia2 jadi pembawa bndera mase pembukaan hari tu... bravoo... syg malaysia

dEdEQ dE wIshEs said...

TAHNIAH TUK PANDALELA .. ^_^ .. BERDEBOR GAK TIAP TGOK TU .. HEHE .. INGAT DA XPAT PAPE PINGAT .. LAST2 DAPT .. ALHAMDULILLAH ..

Leeza dayasari [santai leeza] said...

yer tahniah diucapkan.

trah zain said...

adoi, terharu bila tgk org dpt pingat ni,,huhu
tahniah pandella

Mummy Akmar said...

tahniah kepada pemain malaysia

Aiisyah Colourful said...

yay! pingat ke-2 utk Malaysia.. Malaysia ada acara akhir pukul 2am.. diving lelaki pula.. harapan terakhir utk mendapat pingat

Sally Yatiey said...

Tahniah buat Pandalela :)

cci said...

yeayy menang.. le chong we dpt pingat perak ke silver yang.. ^_^

Cik Nur said...

Tahniah pandalela..!

inche hlovate said...

teruja bila tgok kan

Errah said...

tahniah...semoga malaysia terus maju

Hanif Idrus said...

Tahniah buat beliau

Silent Note said...

TAHNIAH!!!!!!....
aku dah tgk smalam tp aku ttp tv awal...aku ingatkan kalah rupanya menang...haha

Nurulee said...

Congratulations. hehe =D

kaishin said...

tahniah pandelela :)

KhaiRul Azmi said...

tahniah..... memang mendebarkan tu ary semua perserta hebat-hebat belaka..... tpi nasib baik.... dapat pingat gangsa... huhu

amir aizat said...

proud!

 
Copyright© All Rights Reserved by Akmaluv90@blogspot.com