Thursday, 9 August 2012

Petua:Merawat selsema

Assalamualaikum..

Rasa nya tak pernah buat entry petua-petua berkaitan kesihatan ni..Tapi hari ni untuk pertama kalinya nak post entry berkaitan kesihatan iaitu Petua merawat selsema.Actually petua-petua ni pun cari kat internet je..Tak salah rasanya nak berkongsi..Mana tau kot-kot ada yang selsema saat ini..Boleh guna tips ni..Dan,sesungguhnya tips ni di tujukan khas buat diri saya sendiri yang tatkala ini selsema..hakhak..So,jom baca tips-tips kat bawah ni:

1) Ambil secawan air didihan beras (sewaktu mendidih). Biarkan suam barulah diminum. Amalkan selalu sehingga rasa gatal atau kering pada tekak itu sembuh.

2)Letakkan sedikit kapur sirih, dua titik minyak kayu putih di atas sehiris limau. Panggang dan perah airnya. Kemudian minum sekali sehari.

3) Selesema pada musin hujan atau panas terik boleh diubati dengan cara membasahkan ubun-ubun kepala. Ulangi beberapa kali.

4) Mandilah dengan air suam pada waktu petang dan elakkan mandi malam. Amalkan minum air halia seminggu sekali.

5)Rebuskan jus halia, bunga cengkih, kulit kayu manis dan lada sulah dengan sukatan sama banyak (satu sudu besar) kedalam 1 liter air. Minum air rebusan tersebut ketika masih suam.

Kalau di baca semua petua ni susah nye..Semuanya yang saya tak suka nak minum..hukhuk..Lagi-lagi ni bulan puasa kan..Kalau nak ikut petua ni kena tunggu malam hari lepas berbuka.Aih,paling tak suka waktu selsema..memang tak suka..Hanya mampu letak minyak angin menahan selsema saat ini..

                 

Sumber:SINI

20 kaki blogger komen:

Ismi Iman said...

if iman dri selsema baik demam terus
selesma ley wat skit kepala masyallah
tapi iman lau selsema minum ag air sejuk hehehe

ayut said...

oo..tgh sesema ke?cpt smbuh yer :)

cci said...

berkensan ker... nanti nak cubalah.. ^_^ yunkk.. mana alamat... cci nak pos da ptg ni.. ^_^

idizz89 said...

selesema ke nie? hehe

amengs88 said...

ni petua kaw kaw lak... beli 100 plus btol kecik, minum separuh, pastu masukkan soluble dalam tu... baru minum lepas buih habis keluar... hehehe mmg ni je ubat sy dari dulu

ain1914 said...

akak pun selalu kena selsema... hmmm bleh try petua ni

Aiisyah Colourful said...

semoga cepat sembuh.. syafakillah

rozssalovepink said...

trima kasih atas tips tue... :D kebetulan saya juga tengah sakit2 nie.. hmm bosan pulak tu..jom p blog saya ......
komen2 apa yang patut.......
huagghhh... haaacheww~~~...ups sory ..hehe

Afasz said...

tq for the tips...

Anum Shukri said...

terima kasih bagi petua..

Cik Nur said...

byk juga petua untu selesema ni kan.. nanti boleh cuba.. :)

eimah siti said...

wahhh....bagus2 petua ni....cik siti hanya tau makan ubat ja....=)

Roslan Putra said...

bagusnya petua ni... tp selalunya malas nak amal petua petui ni... biasa biar je selsema baik sendiri...

Sally Yatiey said...

Nice tips! :) Semoga cepat sembuh. hee

Hans said...

thanks 4 the tips :-)

-meeSUPERGIRL- said...

petua utk resdung pon boleh guna nih kan? adoi seksa slsma n resdung nih ..

dEdEQ dE wIshEs said...

ALHAMDULILLAH .. SHARING IS CARING KAN KAN . XSALAH KALO NK KONGSI MENDE2 YG BERFAEDAH .. HEHE .. DEDEQ SALU JE SELSEME .. LEH PINJAM PKAI PETUA NI .. HEHE

kaishin said...

mmg tgh selsema pun ni..nak tau berkesan ke tak kena cuba dulu lah..hehe

shida'R said...

dear shida mkn vitamin c esok nye elok alhamdllah :)

Nur Atiqah Mohd Zaki said...

tgh selsema.. boley try:)

 
Copyright© All Rights Reserved by Akmaluv90@blogspot.com